Näillä vinkeillä oma talous kuntoon

Home   /   Näillä vinkeillä oma talous kuntoon

Mikäli tilanteesi on ajautunut siihen pisteeseen, ettet pysty miettimään muuta kuin seuraavaa palkkapäivää tai piirongin päällä lojuvaa laskupinoa, saattaa olla niin, että rahankäytössäsi olisi jotain korjattavaa. Ei hätää, sillä seuraavien vinkkien avulla pääset alkuun. Nämä vinkit toimivat myös ennakoivasti, jotta et joutuisi yllä olevan kaltaiseen tilanteeseen.

 

Maksa luottokorttilaskut kokonaan kerralla

Mikäli vain mahdollista, yritä maksaa luottokorttilaskut aina kokonaan pois. Jos tämä ei ole mahdollista, yritä maksaa aiempaa suurempi osa kerralla pois. Yritä olla käyttämättä luottokorttia turhaan. Tällöin sinulle jää enemmän rahaa esimerkiksi säästämiseen ja sijoittamiseen.

 

Käytä 24 tunnin sääntöä

Erilaiset säännöt estävät sinua ostamasta turhia ja tarpeettomia asioita. Aina kun olet tekemässä heräteostoksen, odota 24 tuntia ennen tuotteen ostamista. Tämä auttaa karsimaan ne ostokset, joita et oikeasti tarvitse.

 

Tee budjetti

Kerää kuitit talteen kaikista tekemistäsi ostoksistasi kuukauden ajalta. Kuukauden lopussa tarkista, mihin olet käyttänyt rahaa ja kuinka paljon. Näin pystyt tarkasti seuraamaan, mihin rahat oikeasti menevät. Tämän jälkeen priorisoi, mitä oikeasti tarvitset ja mistä olet valmis luopumaan.

 

Tee säästösuunnitelma

Ne joilla on tarkka säästösuunnitelma, onnistuvat säästämistavoitteissaan muita paremmin. Samalla säästämisestä muodostuu rutiini.

 

Älä vain säästä rahaa, vaan säästä itseäsi varten

On valtava ero vain säästää rahaa tai säästää rahaa konkreettisesti jotain tiettyä varten. Älä siis tyydy vain kuluttamaan vähemmän, vaan laita säästetyt rahat konkreettisesti säästötilille esimerkiksi autoa tai matkaa varten. Voit tehdä toisen säästötilin esimerkiksi sijoittamista varten, josta siirrät rahat tietyin väliajoin itseä kiinnostavaan sijoituskohteeseen.

 

Tee säästämisestä automaattista

Oli kyse sitten isoista tai pienistä summista, muista tehdä säästämisestä aina automaattista. Se on tehokkain tapa, koska silloin raha menee automaattisesti tililtäsi esimerkiksi säästö- tai sijoitustilillesi, eikä sinulle synny kiusausta käyttää rahaa johonkin muuhun.

 

Kerää hätärahasto

Koskaan et tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Yllättäviin menoihin on hyvä varautua jo etukäteen edes pienillä säästöillä, jotka on tarkoitettu käytettäväksi vain äärimmäisessä hätätilanteessa. Sopiva summa voisi olla esimerkiksi yhden kuukauden palkkaa vastaava summa, mutta pienemmälläkin pääsee jo alkuun.

 

Nauti tuloksista

Jossain vaiheessa huomaat, että kaikki sujuu kuin itsestään. Tässä vaiheessa voit nostaa kädet ylös ja hurrata. Olet saavuttanut tavoitteen ja paremman sekä turvatumman tulevaisuuden.

 

Yllättävän pienilläkin teoilla ja muutoksilla on mahdollista saada paljon aikaan. Kyse on loppujen lopuksi ajatustapojen muuttamisesta. Budjettien ja säästösuunnitelmien tekeminen vaatii tietysti paljon kurinalaisuutta ja itsehillintää, mutta niiden avulla kaikilla on mahdollisuus saavuttaa toivottu lopputulos – parempi huominen.

Sijoittakaa itseenne!

 

Joonas Nordström

Markkinoinnin Trainee

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: