Miten tiiviisti kursseja tarvitsee seurata?

Home   /   Miten tiiviisti kursseja tarvitsee seurata?

Miten tiiviisti piensijoittajan tulee seurata kursseja, suhdanteita ja talousuutisia? Vaatiiko sijoitusharrastuksen aloittaminen jatkuvaa osakesivustoilla roikkumista?

Elokuvissa arvopaperikauppiaalla on kolme tietokoneen ruutua edessään, kaksi telkkaria pauhaa uutisia ja päivän talouslehdet lojuvat pöydällä. Tätäkö sijoittaminen vaatii? Onneksi ei!

Säästäjäsijoittajalle pitkäjänteisyys ja rauhallisuus ovat menestystekijöitä. Hötkyilijä saa usein näpeilleen. Kaupankäynnistä syntyy kuluja, jotka syövät tuottoa. Liian tiuha kaupankäynti on varma tapa hävitä rahaa. Pääasiassa tuottavaa omaisuutta kannattaa hankkia vähintään kolmen vuoden aikajänteellä ja mielellään katse paljon pidemmällä.

Pitkäjänteisyys ei tarkoita, etteikö taloustilannetta ja omia sijoituksia kannata seurata. Mikä sitten riittää? Tämä riippuu omista sijoituksista. Vakaat tuotto-osakkeet vaativat vähemmän perään katsomista kuin teknologiaosakkeet. Asuntosijoittajalle saattaa riittää asunnon tarkastaminen kerran vuodessa.

Isoista asioista oikeastaan kaksi seurattavaa riittävät pitkälle. Ensimmäinen on korkotaso. Korkotaso sekä ennakoi että määrittää yleistä suhdannetilannetta. Kun korot nousevat, omaisuusarvot laskevat ja reaalitalous hidastaa – ja päinvastoin.

Toinen on maailmantalouden suunta. Missä vaiheessa suhdannetta maailmantalous on? Onko edessä kiihtyvää vai hidastuvaa kasvua – vai jopa taantuma? Suomen vientivetoinen talous seuraa maailmantalouden yleisiä käänteitä. Lisäksi suuri osa pörssiyrityksistä on kansainvälisiä.

Sijoituspäätösten ajoitusta ei kannata stressata liikaa. Täydellinen ajoitus on lähes mahdotonta. Kaikkein tärkeintä on pysyä perillä omien sijoitusten näkymistä. Suurimmat riskit ja mahdollisuudet löytyvät niistä. Yrityksen ja toimialan pitkän aikavälin kehityksen ymmärtäminen on tärkeämpää kuin yleisen suhdanteen vaihe. Kilpailuetu, hyvä tuote, yritysjohto, kilpailijat, teknologia ja muut tekijät ovat monin verroin tärkeämpiä kuin Italian tilanne tai keskuspankin korkopäätökset.

Indeksisijoittamisella voi hajauttaa yritysriskin helposti pois ja seurata yleistä markkinaa, mutta samalla luopuu korkeamman tuoton mahdollisuudesta. Sekä osakesalkku että indeksirahastot voivat olla toimivia kohteita. Aloittaa kannattaa ehkä indekseistä, mutta myös osakkeisiin kannattaa lähteä tutustumaan heti, kun oma tilanne sen sallii.

Totta kai korkeisiin tuottoihin pyrkivän on seurattava markkinoita enemmän kuin maltillisempaan tuottoon pyrkivän. Sijoittaminen on laji, jossa ei ikinä tule täydelliseksi – mutta jossa hyviä tuloksia voi saavuttaa aloittelijakin.

Markkinatuottoon pääseminen ei kuitenkaan edellytä kovin aktiivista seurantaa, vaan ennen kaikkea järkevää ja kulutehokasta arvopaperivalintaa sijoituksen alussa. Lisäksi kannattaa muistaa, että jos ei sijoita lainkaan, voi olla varma, että tuottoakaan ei tule. Piensijoittajaksi kannattaa ryhtyä, vaikka kurssien päivittäinen seuraaminen ei innostaisi yhtään!

Ville Valkonen

Talouskouluttaja, KTM

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: