Rahassa keskity ensin isoihin asioihin

Home   /   Rahassa keskity ensin isoihin asioihin

Raha ei tuo onnea, mutta se tuo turvallisuutta, vapautta ja mahdollisuuksia toteuttaa itseään.  Rahattomuus jos joku on varma tae arkipäivän huolista. Oman talouden hallinta on takuuvarmasti taito, josta on hyötyä. Jokainen voi oppia taitavammaksi rahan kanssa. Vauraustumisessa on loppujen lopuksi kyse yksinkertaisesta asiasta, eli pikkuhiljaa tuottavan omaisuuden hankkimisesta. Jokainen voi vauraustua noudattamalla kolmea yksinkertaista ohjenuoraa:

Kasvata tulojasi.

Kasvata tuloista säästettyä osuutta (eli karsi menoja)

Kasvata tuottoa säästöille (eli hanki tuottavaa omaisuutta)

Pikkuhiljaa näin kertyy tuottavaa omaisuutta, joka aiheuttaa vaurastumisen lumipalloefektin eli ”korkoa korolle” -ilmiön.

Jokainen askel oikeaan suuntaan on hyödyllinen. Varsinkin alussa kannattaa kuitenkin keskittyä erityisen suuriin kohteisiin, joiden vaikutus on merkittävin. Nämä suuret harppaukset auttavat eniten, ja samalla myös kannustavat, kun näkee heti tuloksia.

Esimerkiksi tuloissa kannattaa miettiä, voiko vaihtamalla työpaikkaa saada satojen eurojen palkankorotuksen sen sijaan, että haalii muutamia lisätyötunteja joka kuukausi.

Vastaavasti menoja karsiessa eli säästettyä osuutta kasvattaessa ei kannata käyttää tuhottomasti aikaa maitopurkkien hintojen vertailuun, vaan aloittaa esimerkiksi järjestelemällä asunto- ja autolainat järkevämmin, jolla voi saada aikaan  satojen tai jopa tuhansien eurojen säästön.

Tuottoa kasvattaessa paras tapa aloittaa ei välttämättä ole lähteä tutkimaan yksittäisten eri osakkeiden tai rahastojen teoreettisia tuottopotentiaaleja ja laskemaan tunnuslukuja, vaan arvioida isot päätökset esimerkiksi siitä, sijoittaako velkavivulla asuntoihin tai siirtyykö rahastoista suoriin osakkeisiin – tai toisin päin.

Suurimmissa muutoksissa on usein suurin työ, mutta joskus isoja hyötyjä saa aikaan pienelläkin vaivalla. Tee siis lista suurimmista kysymyksistä nimenomaan hyödyn näkökulmasta, älä vaadittavan työmäärän. Sitten lähdet toteuttamaan listaa yksi asia kerrallaan, kunnes hyöty näkyy. Alla on listattuna hyödyllisiä kysymyksiä yleisistä aihepiireistä, joista usein on saatavissa suuria hyötyjä omassa taloudessa:

Voinko neuvotella vähintään sadan euron palkankorotuksen tai vaihtaa työpaikkaa ja saada vähintään tuon korotuksen?

Voinko/voimmeko muuttaa selvästi edullisempaan asuntoon tai lähemmäs työpaikkoja, jolloin kulkemiseen kuluu vähemmän?

Voinko kilpailuttaa tai uudelleenjärjestellä kaikki perheen lainat siten, että korkokulut laskevat?

Voinko kilpailuttaa autovakuutukset ja huollot halvemmiksi tai vaihtaa auton halvempaan (kulutus, huolto, verot)?

Voinko kilpailuttaa puhelinliittymät, sähkön, jätehuollon ja muut kuukausittaiset menot halvemmiksi?

Voiko perheemme siirtyä ostamaan kaikki viikon ruoat halvemmasta paikasta, isoissa erissä ja yhdellä kertaa?

Voinko tehdä kaikki vaateostokset verkossa tai alennusmyynneistä, esimerkiksi joulun jälkeen?

Voimmeko luopua jostain harrastukseen liittyvästä omaisuudesta kuten veneestä, mökistä tai metsästä ja siirtyä vuokraamiseen? Harrastukseen sidotun omaisuuden voi sijoittaa.

Mitkä ovat sijoittamiseni tarpeettomat kulut ja voinko pienentää niitä? Esimerkiksi kalliiden rahastojen hallinnointikuluihin kuluu helposti kymmeniä prosentteja tuotosta. Saisiko saman riski-tuottoprofiilin halvemmalla tuotteella toiselta palveluntarjoajalta?

Menestystä vaurastumiseen!

Ville Valkonen

Talousasiantuntija, KTM, yrittäjä

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: