Näin säästät nopeasti asuntolainasta – vartin puhelulla monen sadan euron säästö?

Home   /   Näin säästät nopeasti asuntolainasta – vartin puhelulla monen sadan euron säästö?

Jos et ole pitkään aikaan kilpailuttanut asuntolainaasi, nyt on aika tehdä se. Voit säästää satoja euroja vartin puhelulla.

Otetaan esimerkiksi nuorempi pariskunta, jolla on 200 000 euroa asuntolainaa. Heidän korkonsa on 1,5% eli 3000 euroa vuodessa. Vuonna 2018 asuntolainan koroista saa vähentää 35 % verotuksessa. Verovähennyksen jälkeen pariskunta maksaa siis käytännössä 3000 x (1-0.35) = 1950 euroa korkoja.

Tällä hetkellä pankkien kilpailtu korkotaso liikkuu kuitenkin noin 1,1 prosentissa.  Jos pariskunta saisi 0,4 % matalamman koron, olisi heidän korkonsa 200 000 x 0,011 x (1-0.35) = 1430 euroa. Säästöä kertyisi siis 520 euroa! Se ei ole lainkaan mitätön summa. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon, että vuonna 2019 asuntolainan korkovähennys verotuksessa on enää 25 % ja senkin jälkeen se saattaa laskea (jos tulevat hallitukset niin päättävät). Hyöty matalammasta korosta siis vain kasvaa.

Kilpailutusta ei kannata ajatella minään monimutkaisena järjestelynä, koska se onnistuu usein epäsuorasti oman pankin kautta. Tee seuraavasti:

  1. Tarkista oman asuntolainasi kokonaiskorko verkkopankista.
  2. Vertaa korkoasi tämänhetkiseen yleiseen tasoon (joka on alkuvuodesta 2018 noin 1,1% tai jopa matalampi). Tammikuun 2018 vertailun löydät esimerkiksi täältä. Jos korkoero on yli 0,2 %-yksikköä, kilpailutus yleensä kannattaa. Säästetyn summan voit laskea yllä mainitun esimerkin kaavalla, eli lainan määrä x korkoero x (1-verovähennysoikeus)
  3. Soita pankkiisi lainastasi vastaavalle henkilölle ja kerro kohteliaasti ja ystävällisesti, että tahtoisit kovasti jäädä heidän asiakkaakseen, mutta olet saanut selville, että saisit paremman lainatarjouksen toisesta pankista (kuten epäsuorasti oletkin). Älä mainitse toista pankkia tai tarjousta äläkä varsinkaan vaadittua korkotasoa, vaan pyydä heitä tekemään tarjous uudesta korosta. Jos sitä kysytään, vastaa, että kyseessä on yksinkertaisesti kilpailija, muttet voi kilpailevan tarjouksen yksityiskohtia kertoa. Toista vielä kohteliaasti, että jäisit erittäin mielelläsi heidän asiakkaakseen, mutta että valitettavasti se ei ole mahdollista ilman parempaa tarjousta.
  4. Odota tarjousta. Jos se on riittävän lähellä kilpailtua korkotasoa, voit onnitella itseäsi ja kiittää pankkia.
  5. Jos tarjous ei ole riittävän hyvä, ota välittömästi yhteys vähintään kolmeen kilpailevaan pankkiin, ja pyydä heiltä tarjous, joka sisältää lainansiirtokulut. Siirrä lainasi parhaan tarjouksen antaneeseen pankkiin. Sekään ei ole suuri vaiva, vaan saat uudelta pankiltasi ohjeet lainan siirtoon.

Verkosta löytyy tosiaan useita lähteitä, joilla tämänhetkisen asuntolainojen kilpaillun korkotason voi selvittää. Esimerkiksi Veronmaksajien Taloustaito-lehti tekee säännöllisesti vertailua. Oman asuntolainan korkoa kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti, jos havaitsee, että korko saattaa olla yli kilpaillun tason.

Säästö voi olla vieläkin suurempi kuin yllä mainitussa esimerkissa. Jos esimerkiksi lainasta on maksettu jo merkittävä osa pois (esim. puolet), asunnon arvo on noussut, lainanottajien tulotaso on noussut tai lainaan on mahdollista liittää lisävakuuksia tai henkilötakauksia esimerkiksi vanhemmilta, voi saada vielä matalamman koron. Korko on tiettyihin rajoihin asti neuvottelukysymys. Kannattaa avoimesti kysyä, millä keinoin korkoa saisi laskettua – ja pitää kohteliaasti esillä mahdollisuutta vaihtaa pankkia. Terve kilpailu se pankkiirinkin nöyränä pitää.

Toimi heti. Katso oman lainasi korko verkkopankista, vertaa sitä tämän linkin kautta yleiseen tasoon ja jos tarvetta, otat puhelimen käteen ja soita kohtelias, määrätietoinen puhelu pankkiisi. Vartin puhelulla voit säästää satoja euroja.

Menestystä vaurastumiseen!

Ville Valkonen

Talousasiantuntija, KTM, yrittäjä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: