Kannattaako sijoittaminen aloittaa osakkeilla vai rahastoilla?

Home   /   Kannattaako sijoittaminen aloittaa osakkeilla vai rahastoilla?
Osakkeet vai rahastot

Vaurastumisen avain on hankkia tuottavaa omaisuutta. Usein piensijoittajalle paras vaihtoehto on arvopaperisäästäminen, eli hankkia joka kuukausi tai muutaman kerran vuodessa tuottavia arvopapereita. Tähän matka monella tyssääkin, koska kyseisten arvopaperien valinta vaikuttaa ylitsepääsemättömältä. Toinen yleinen lopputulos on, että ostetaan pankin suosittelemaa rahastoa, mikä valitettavasti usein on kallis kuluiltaan – eli huono sijoitus.

Ensinnäkin on hyvä muistaa, että huonokin sijoitus on parempi kuin ei sijoitusta ollenkaan. Jos rahat jättää tilille, ne todennäköisesti ennemmin tai myöhemmin tuhlaa, tai vaikkei tuhlaisi, inflaatio syö ostovoiman. Rahojen jemmaamisella tilille ei varmasti vaurastu.

Jos päättää ryhtyä arvopaperisijoittajaksi, ensimmäisiä eteen tulevia käytännön kysymyksiä on, että mihin sitä sitten sijoittaisi? Sijoittaa voi joko korkotuotteisiin (joukkovelkakirjalainoihin), osakkeisiin, johdannaisiin tai rahastoihin, jotka ovat siis vain kokoelmia korkopapereita tai osakkeita. Johdannaiset ovat käytännössä suositeltavia vain kokeneille sijoittajille. Jäljellä jäävät siis joukkovelkakirjat, osakkeet ja rahastot. Jos tahtoo korkeamman tuoton – ja kestää siihen liittyvän riskin – valinta on joko osakkeet tai niihin sijoittavat rahastot.

Kannattaako sitten ryhtyä itse valitsemaan osakkeita vai sijoittaa suoraan rahastoon, joka koostuu suuresta korista osakkeita? Kummassakin on puolensa. Alla on avattu muutamia hyviä ja huonoja puolia.

Rahastojen hyviä ja huonoja puolia:

+ Saat suoraan hajautetun tuotteen. Hajautus on arvopaperisijoittamisen ainoa ilmainen lounas, eli keino vähentää riskiä mutta pitää tuotto. Osakerahastot koostuvat suuresta määrästä osakkeita, joten niissä hajautus on valmiina.

+ Ei vaadi yrityskohtaista analyysia. Yrityskohtainen analyysi on hyvin haastavaa ja vie aikaa. Koska rahasto sijoittaa useisiin kohteisiin, ei yksittäisen osakkeen merkitys ole niin suuri. Käytännössä voi keskittyä valitsemiinsa suuriin trendeihin, toimialoihin tai maantieteellisiin alueisiin. Yleisimmällä tasolla voi sijoittaa vaikka koko maailman yleiseen talouskasvuun nojaavaan maailmanindeksiin. Luultavasti eräs yhteiskunnallisen kehityksen varmimmista asioista on, että pitkällä aikavälillä maailman talouskasvu jatkuu.

+ Varma likviditeetti.  Suurimpien rahastojen osuudet saa koska vain kaupaksi, markkinahintaan. Joissain vähemmän vaihdetuissa osakkeissa likviditeetti saattaa olla huono, tai ainakin sopivaa myyntihintaa voi joutua odottelemaan. Suurimpien yhtiöiden osakkeilla tätä ongelmaa ei toki juurikaan ole.

+ Paljon kuukausisäästämisvaihtoehtoja tarjolla. Monelle kuukausittainen säästäminen on hyvä tapa aloittaa kerryttämään omaisuutta, ja rahastoissa on paljon vaihtoehtoja tarjolla pienilläkin summilla. Voi säästää vaikkapa 50 eurolla kuukaudessa.

+ Verotus. Osingoista ja myyntivoitoista joutuu maksamaan verot sinä vuonna, kun tulot kertyvät. Rahastoissa verot joutuu maksamaan vasta kun myy osuutensa (jos rahasto uudelleensijoittaa osingot, mikä on suositeltavaa). Tämä on selkeä etu, sillä vuosittain maksetut verot hidastavat omaisuuden kertymistä.

– Ei kontrollia rahaston sisältöön. Salkunhoitaja tekee rahastoa koskevat päätökset, eivätkä osuudenomistajat voi niihin vaikuttaa, vaikka olisivatkin eri mieltä. Passiivisissa indeksirahastoissa tämä ongelma on toki pienempi kuin aktiivisisesti hoidetuissa.

– Kulut. Käytännössä kaikissa rahastoissa on jonkinlaisia kuluja – eihän niitä muuten kukaan tarjoaisi. Yleisesti ottaen voi suositella mahdollisimman matalien kulujen rahastoja, koska korkeat kulut harvoin ovat perusteltuja. Passiiviset indeksirahastot pääsevät onneksi hyvin mataliin yleiskuluihin.

Suorien osakesijoitusten hyviä ja huonoja puolia:

+ Ei ylimääräisiä kuluja. Välityspalkkioiden lisäksi ei mitään hallinnollisia kuluja, koska teet itse työn. Säilytyksestä ei nykyään kannata juuri mitään maksaa.

+ Mahdollisuus rakentaa juuri itselle sopiva salkku. Kun rakennat salkkua arvopaperi kerrallaan, voit tehdä siitä juuri haluamasi kaltaisen, kaikilta painotuksiltaan. Voit myös muokata salkun rakennetta koska tahdot.

+ Onnistuessa mahdollisuus markkinoita huomattavasti korkeampiin tuottoihin. Markkinoilta löytyy jopa arvonsa vuodessa moninkertaistavia osakkeita. Kukaan ei tiedä etukäteen, mitkä osakkeet tuottavat ja mitkä eivät, mutta varmasti joka vuosi löytyy huimia nousijoita. Onnistumalla voit saavuttaa huomattavasti keskimääräisiä markkinoita suuremmat tuotot – tosin aina pitää muistaa, että tämä on epätodennäköistä. Keskimäärin sijoittajat eivät onnistu lyömään markkinoita.

+ Pystyt seuraamaan sijoituksiasi yksityiskohtaisesti. Pörssiyrityksiä koskevat erittäin laajat tiedonantovelvoitteet. Yrityksen ja toimialan kehitystä voi seurata yksityiskohtaisesti. Kymmenien tai satojen arvopaperien rahastoissa tämä ei ole mahdollista. Osakkeenomistajilla on myös oikeus osallistua yhtiön päätöksentekoon yhtiökokouksessa, ja siellä voi tavata avainhenkilöitä.

– Verotus. Osingoista ja myyntivoitoista joutuu maksamaan verot sinä vuonna, kun tulot kertyvät. Vuosittain maksetut verot hidastavat omaisuuden kertymistä. Rahastoissa verot joutuu maksamaan vasta kun myy osuutensa (mikäli rahasto uudelleensijoittaa osingot).

Minimisummat korkeampia kuin rahastosäästämisessä. Rahastoihin voi käytännössä sijoittaa alla satasella kuussa, mutta osakkeissa merkintäkulut nousevat korkeiksi kovin pienillä summilla sijoitettaessa. Näin kuukausittain kovin pienellä summalla ei välttämättä kannata ostaa osakkeita.

Kukaan muu kuin sijoittaja itse ei voi kertoa, ovatko osakkeet vai rahastot lopulta parempi vaihtoehto. Sen sijaan omana yleisenä johtopäätöksenä pidän, että aloittelevalle piensijoittajalle kuukausisäästäminen johonkin matalan kulun rahastoon on todennäköisesti paras vaihtoehto. Rahastot ovat toki varteenotettava vaihtoehto myös suurille sijoituksille. Jos sijoitettavana on suurempia summia ja on valmis investoimaan huomattavan määrän aikaa ja vaivaa, ja on aidosti kiinnostunut yritysanalyysista, voi siirtyä osakesijoittamiseen tai jopa suoraan aloittaa sillä.

Tärkeintä on, että aloittaa jollain, ja aloittaa heti. Aika on sijoittajan tärkein ystävä. Sijoittamatta jättäminen on suurimmassa osassa tapauksia huonoin sijoitus.

Menestystä vaurastumiseen!

Ville Valkonen

Talousasiantuntija, KTM, yrittäjä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: